Намерете си история

16 ноември 2011 г.

Карамел Му пак е тук, но вече там (50 години по-късно)



Помните ли Карамел Му от Най-дългата улица? Оттам той ни е известен като собственик на боксер, целуващ се с различни момичета шпионин, който се прави на скулптор. 

Достигнахме до човек, който познава и му е приятел. От него разбрахме, че Карамел Му всъщност се казва Михаил Симеонов, че в един момент той се е ядосал не само на децата от Най-дългата улица, а и на България.
Твърди се, че конкретният повод е многократното местене на скулптурата му на Паисий Хилендарски (същата, която той многократно показва на децата, за да ги убеди, че не е шпионин). 
Тези волности с неговото творчество го обиждат безкрайно (явно той тук не е оценен както подобава) и така Карамел Му напуска страната заедно с всичките си картини и е отива да живее в Щатите. 
Там той продължава да твори все по-мащабно. 

Карамел Му заминава за Африка, където в сътрудничество с кенийското правителство намира един слон, който упоява и му прави отливка.

Карамел Му преди да упои слона



Така се получава скулптура на един съвсем истински слон. 



През 98-ма този слон бива подарен на ООН от името на Кения, Намибия и Непал (очевидно известни със своите непалски слонове). Като подарък, той бива сложен пред централата на ООН, в самия център на Ню Йорк. 

Карамел Му явно има особен характер, защото той продължава да скандализира хората - този път Кофи Анан и  цялата нюйоркската общественост!

Тъй като слонът е в съвсем истински размер, той си има и полови органи в съвсем истиснки слонски размер. 
В ООН започват дискусии - какво да правят, в тяхната централа все пак идват много деца: Как да го скрият? Дали да го кастрират ли? 
Работата е била сериозна, защото и до сега се намират текстове по въпроса: Seattle Times и Politechbot

Карамел Му, обаче, е проклет - не дава и дума да се каже срещу неговия слон, възмущава се на идеите за оскверняване на неговото творчество:

"This is exactly the problem between people and wildlife," said the Bulgarian-born artist, known as Mihail. "People cannot face nature. This is how pitiful humanity is."
….
"This is meant to be a symbol of all wildlife, and you cannot castrate wildlife," Mihail said.

Накрая се стига до компромисно решение: да заградят слона с храсти от всички страни. Така си седи и до днес:



* * * 

Та така с Карамел Му. 
Сега той е на 80 и няколко години, продължава да работи и въпреки напредналата му възраст, стилът му става все по-модернистичен. Нищо чудно скоро пак да скандализира света със своето творчество.



ПС
За съжаление сайтът му в момента не работи, но тук можете да видите малка част от работата му:


A това е клипче за направата на слона, от 80-та:

2 коментара:

Стела каза...

Карамел Му е сложил слон да шпионира ООН!!!

Анонимен каза...

Интересна биография е пуснал за себе си...

Публикуване на коментар

 
Creative Commons License
This work by Малки истории за града is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Powered by Blogger