Намерете си история

11 май 2011 г.

Чешмичката на св. Георги


Ей, дойде времето на най-хубавата чешмичка в София!
Пред чудната св. София св. Георги убива змея на върха на една колона, около нея в основата кръгло каменно корито с метални топки, от които тече вода и чудни подпорки, за да ти е по-удобно да се навеждаш.


Ето това е най-важното: навеждането... Чешмата е много ниска, като за деца. Но ние знаем, че нуждите на децата не са приоритет у нас. Особено водата: "Ще се намокриш", "Ще изстинеш", "Не пий от студената вода ти КАЗВАМ!!!" - крещят около всяка капка H2O майки, лелки, баби, че дори случайни граждани (ще пиша специално по този въпрос).
Та, чешмата е много ниска. Защо ли? 
Под мъничката скулптурна група, където змеят, св. Георги и конят са в познатите си пози, има надпис: В памет на Киро СтефановЪ. И като се наведеш ниско долу да пиеш, ти се покланяш на Киро Стефанов, който ако е бил поне наполовина прекрасен като чешмата, си заслужава поклонът.
Има и друга версия. Какво става, когато хубаво момиче се наведе да пие?
А ако е с къса пола? 
Но най-хубаво е, ако е с дълга коса... С едната ръка се подпира, с другата си придържа косата. Водата я пръска в лицето, тя се усмихва. Знае, че е хубава, усеща, че я гледат (има пейки околовръст).
Всички са доволни.
Остава да пуснат водата.

ПС Кой е Киро Стефанов?

2 коментара:

Grif каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Grif каза...

На страницата във фейсбук получихме отговор на въпроса кой е Киро Стефанов:

Anelia Kamburova - Гугъл казва, че Киро Стефанов е бил виден търговец и индустриалец, с чието дарение в размер на 1000 английски лири е била изградена лечебница и здравна станция в Подуяне и това му е била къщата: http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=708487

Публикуване на коментар

 
Creative Commons License
This work by Малки истории за града is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Powered by Blogger